Välkommen Familjens Möten Bröllop Konferens & Möten Catering Bussgrupper Våra Rum Företaget & Historia Kontakt & Karta

Företaget & Historia

Götala idag

Från forntid till nutid blandas i gårdens historia, ligger mitt i ett fornlämningsområde och Statens lantbruksuniversitet (SLU) driver ett modernt jordbruk med forskning på bl a naturbetesmarker. På Götala får du separat brochyr och information om platsens intressanta historia.

Ute på Götala finner du lugn och harmoni samtidigt som du ändå är mycket nära Skara stad och E20.

Vår ljusa och fräscha konferens-avdelning på andra våning (hiss finns) har mycket bra standard och erbjuder bl.a. bredbands-uppkoppling och videokanon.

Husets vackra 1800-tals rum erbjuder en varierande uppdukning för varje tillfälle från små sällskap upp till över 100 personer med honnörsbord. Vårt kök har ambitionen att vara det bästa med svenskt kött och så mycket lokala råvaror som möjligt. Husets båda våningar ger mycket fina förutsättningar för flexibla lösningar vid större arrangemang.
Vi har också hög kompetens för catering.

En ljus veranda och trädgårdsterass ger skön utemiljö såväl soliga som mulna dagar.

Götala Herrgård arbetar med miljömässigt tänkande när det gäller energi, matinköp och avfallshantering.

Götala–verklig svensk historia

Hedniskt kultcentrum
Här, vid Götala, var en gång platsen för ett hedniskt kultcentrum för ting och marknad - ett järnålderscentrum som i tidig medeltid ledde fram till uppkomsten av staden Skara."Tre vägars möte", Hit ledde landskapets stora allfartsvägar. Det var ett strategiskt drag av kyrkan att befästa kristendomen här och göra Skara till Sveriges första biskopssäte. En plats anges som Götala kyrka eller "Bengt den godes kyrka" (biskop 1150-1190).

Kungsgård
Götala nämns som kungagods i brev 1243 av kung Erik Eriksson, "Erik Läspe och Halte".

Biskopsgård
Götala ägdes en tid av kyrkan. Flera biskopsbrev daterade från Götala under 1200-talet. Biskop Brynolf Algotsson (1270-1318) sålde Götala till kung Magnus Birgersson/Ladulås. (1275-1290).

Ståthållare / landshövdingeresidens
Sedan danskarna år 1612 förstört Skaraborgs slott i Skara uppges ståthållaren i Västergötland ha bott på Götala. År 1650 flyttades residenset till Höjentorps slott och 1660 till Mariestad. Här fanns också Kronans fängelse, vanligen kallat "Götala kista".

Öfversteboställe
Från år 1690 till slutet av 1800-talet var Götala översteboställe för Kungliga Västgöta Kavalleri-regemente, förlagt på Axevalla hed. Från 1731 bor regementschefen på Götala, tidigare på Orreholmen.

På gång...

Vårt Berömda
Smörgåsbord
Söndagar kl 13.00
September - Oktober
Inklusive Ost & Kex
Dessertbord Kaffe & Kaka
Pris: 275:-


Julbord
22/11-22/12
För mer info klicka här.
Eller ring oss direkt på 0511-100 75


Problem med hemsidan...
Som ni kanske har märkt, så kommer ni till vår gamla sida för tillfället. Det har uppstått lite problem med den nya sidan. Men vi jobbar på att lösa det så fort vi kan. Den mesta informationen ska vara aktuell men det är inte säkert att alla priser är aktuella! Julbord & smörgåsbord sidorna är uppdaterade så desa priser ska vara aktuella! Är det något ni undrar över så får ni gärna ringa oss på 0511-100 75.

Götala Herrgård
finns på Facebook

Middagar efter beställning
Från 10 personer
Ring för menyer
0511-100 75

För frågor & bordsbeställning
Ring 0511-100 75

Bröllopsgården Götala
Vi har anordnat över 400 bröllop. Götala med sina fantastiska salar för över 100 personer på övervåningen och stora utrymmen i nedre plan för dans, mingel m.m.

© 2018 Götala Herrgård AB • Telefon: 0511-100 75 • tony@gotalaherrgard.se